ALCHIMIA INTERNA:
LUCRUL CU EMOTIILE SI CU CHI-UL

In viziunea taoista a Alchimiei interne, lucrul cu emotiile merge mana in mana cu lucrul cu energia. Multe dintre blocajele care apar de-a lungul meridianelor sunt create sau au legatura cu emotiile negative. Practicand Surasul interior si Cele sase sunete vindecatoare invatam sa ascultam mai bine corpul si sa intram in legatura cu emotiile noastre, pozitive sau negative. Dezvoltarea energiilor virtutilor ajuta la eliminarea blocajelor, incurajeaza procesul de vindecare si sporeste energia.
Suplimentar, atunci cand practicam meditatia Orbitei microcosmice, s-ar putea sa descoperim tensiuni fizice in diferite puncte energetice importante. Tensiunile fizice sunt deseori rezultatele emotiilor negative pe care le tinem in noi. Atunci cand putem pune in miscare Chi-ul prin aceste puncte energetice, invatam sa eliminam tensiunile; acest lucru ne ajuta la prelucrarea emotiilor asociate punctelor respective, readucand acea energie blocata inapoi in circuitul vietii.
Odata ce am eliminat emotiile negative si am transformat acea energie blocata inapoi intr-un Chi care poate fi folosit, putem sa amplificam calitatile naturale ale organelor - virtutile -, care reprezinta energiile esentiale ale organelor. Cu alte cuvinte, atunci cand se manifesta virtutile, Chi-ul organelor asociate lor atinge punctul culminant. Aceasta energie pura, naturala devine hrana pentru rafinarea si dezvoltarea corpurilor sufletesc si spiritual.
Daca neglijam si nu hranim emotiile bune si ne ocupam doar sa aducem cat mai multa energie in corp, s-ar putea sa energizam propriile emotii negative, facandu-le mai puternice si mai dificil de controlat si de transformat. Iata de ce unii lideri spirituali devin corupti; ei sunt fermecati de putere, insa neglijeaza practica zilnica de rafinare a Chi-ului si de hranire a energiilor proprii ale virtutilor. Dezvoltarea virtutilor trebuie sa continue pana ce devine un proces automat. Doar atunci cineva poate intelege ce inseamna titlul de maestru.