DUPA CUM ARATA STUDIILE, CREIERUL SE POATE REGENERA

 

De ani de zile, neurobiologii verifica un adevar fundamental: animale, oameni sau oameni in floarea varstei pot pierde celule din creier, fara sa fie niciodata înlocuite cu unele noi. Au existat câteva cazuri la pasari si sobolani, însa s-a considerat ca acestea au fost exceptii ale naturii si nicidecum dovada unui principiu general.

Dar acum, in exeprimentele pe care expertii le-au numit Uiazing, aceasta dogma a fost rasturnata. Oamenii de stiinta au descoperit ca la maimute noi celule ale creierului sunt produse constant in zona hipotalamusui, zona a creierului folosita pentru memoria de lunga durata. Mai mult, ei au raportat ca productia de celule noi înceteaza atunci cand animalele se afla sub un stres extrem.

Expertii se asteapta ca oamenii sa nu fie diferiti si deci sa produca celule noi ale creierului in viata adulta. Aceasta a generat idea ca ar exista în cele din urma posibilitatea de tratare a tulburarilor degenerative, precum boala Alzheimer sau Parkinson, si a leziunilor, cum ar fi cele rezultate în urma unui soc sau a unei traume, stimulând creierului sa produca celule care sa le inlocuiasca pe cele vechi.

Asta inseamna ca neurobiologii trebuie sa redefineasca notiunile privitoare la modul în care au loc schimbari în creier în procesul invatarii sau datorita experientelor de viata. Acest nou studiu a fost realizat de dr. Elizabeth Gould de la Universitatea Princeton, dr. Bruce S. Mc Ewen de la Universitatea Rockefeller din New York împreuna cu întregul colectiv.

Dr. William Greenough, a psiholog la Universitatea din Illinois la Urbana-Champaign, care studiaza invatarea si memoria la sobolani, a afirmat: "Inseamna ca exista un mecanism de schimbare a modului de organizare a creierului unui adult".

Dr. Fred Gage, neurobiolog la Institutul Salk din San Diego, a spus ca implicatiile au fost "extraordinar de interesante".

Cercetatorii, lucrand cu maimutele saguin, au adaugat doua substante chimice indicatoare in creierele animalelor, o substanta care evidentiaza celulele care s-au divizat, proces care da nastere la celule noi si o substanta care evidentiaza celulele nervoase mature. Celulele care au aparut in timpul vietii adulte care au devenit celule mature ale creierului vor fi marcate de ambele substante chimice.

Cu ajutorul acestei metode, cercetatorii au cautat si au gasit noi celule in zona hipotalamusului animalelor. Dr. Gould a estimat ca mii de asemenea celule sunt produse in fiecare zi. Ea a spus ca presupune ca celelalte celule au murit pentru a face loc celor noi, dar studiile ei nu au luat în considerare numarul de celule moarte.

Dr. Gould a spus ca zona hipotalamusului este uimitoare mai ales pentru un alt motiv. Cercetatorii anteriori au aratat ca, atunci cand oamenii sunt stresati, hipotalamusul se micsoreaza ca marime. De exemplu, cei care au o tumoare si organismul produce hormonul stresului - cortizon - li s-a diminuat hipotalamusul. Dr. Gould a afirmat ca acelasi lucru se întâmpla si cu oamenii care sufera de depresii frecvente sau de tulburari de stres posttraumatic. Ar putea fi posibil, a rationat ea, ca la maimutele aflate sub influenta stresului sa descreasca productia de celule noi ale creierului in hipotalamus, ducând la micsorarea respectivei zone a creierului.

Pentru a-si testa ipotezele, Dr. Gould si colectivul au stresat maimutele aducând o maimuta mascul, care a trait mereu singur, intr-o cusca mica unde traise un alt mascul. Intrusul a fost ingrozit si s-a ghemuit in cusca, inima batandu-i foarte tare. Cand Dr. Gould si colegii ei au examinat creierul maimutei inspaimantate si au descoperit ca dupa numai o ora de asemenea stres, maimuta fabricase mult mai putine celule noi ale creierului. Studiul a fost publicat in The Proceedings of the National Academy of Sciences (Lucrarile Academiei Nationale de Stiinte - SUA).

Asa cum se intampla adesea in stiinta, începuturile formarii unei noi viziuni asupra regenerarii creierului au fost expuse acum zeci de ani, in anii 1960, însa au fost în mare masura ignorate. Dr. Joseph Altman, un om de stiinta de la Universitatea Purdue, în prezent pensionar, a raportat ca sobolanii fabrica celule noi ale creierului intreaga lor viata. El a observat ca celulele se aflau in hipocamp si in bulbul olfactiv, o zona în care este dezvoltat simtul mirosului.

Dr. Gould a spus: "Nimeni nu i-a dat atentie". Ea a atribuit reactia cercetatorilor partinitori. Ea a explicat ca "oamenii gândeau ca nu exista nici o cale prin care un asemenea mecanism sa existe la mamiferele adulte".

Douazeci de ani mai tarziu, dr. Femando Nottebohm, care este seful unui laborator privind comportamentul animalelor la Universitatea Rockefeller, se intreba daca se nasc noi celule ale creierului pe tot parcursul vietii adulte a pasarilor. Creierele pasarilor, a observat el, se maresc si se diminueaza in functie de sezon, marindu-se cand trebuie sa invete cantece noi ca sa atraga partenerii si reducandu-se dupa ce s-au imperecheat. El se intreba daca marirea creierului in timpul sezoanelor de imperechere ar putea însemna cresterea efectiva a unor noi celule ale creierului. Atunci dr, Nottebohm a spus ca el nu a stiut nimic despre activitatea dr.-ului Altman. El a spus ca Dr. Altman "nu a fost mentionat in carti".

Intr-o serie de experimente meticuloase, Dr. Nottebohm a aratat ca pasarile fabrica in mod constant celule noi ale creierului si ca celulele noi le inlocuiesc pe cele vechi care au mor. Dr. Nottebohm a afirmat: "Exista un program de reînoire constanta a creierului. Unele zone ale creierului nu sunt diferite de ficat sau piele: celulele batrane au murit si celulele noi le-au luat locul".

In 1984, Dr. Nottebohm a organizat o întrunire la New York pe care a intitulat-o Speranta intr-o noua Neurologie. Un coleg de la Rockefeller, Dr. Arturo Alvarez Buylla, si-a amintit ca Dr. Nottebohm a spus ca: "a avansat ideea ca in creierul adult nu exista nici un impediment in formarea de noi neuroni". Dar, Dr. Alvarez - Buylla a adaugat "oamenii au crezut ca era la limita fanteziei".

Totusi, cativa cercetatori au continuat, aratand ca la sobolani, soareci si la alte trei specii de soareci de câmp sunt produse celule noi ale creierului pe parcursul intregii vieti, cel putin in hipotalamus si in bulbul olfactiv. De exemplu, Dr. Alvarez-Buylla a descoperit recent ca soarecele adult se nasc 5.000 din 10.000 de celule noi ale creierului in fiecare ora. Celulele creierului care au ajuns in bulbul olfactiv sunt fabricate in peretii ventriculilor, cavitati din creier care sunt pline cu fluidul cerebrospinal. Celulele calatoresc in "mici trenuri de celule" catre destinatia lor, unde mor. Celulele care mor in hipotalamus sunt nascute acolo.

Dar multi oameni de stiinta au crezut ca la maimute si la oameni nu se pot dezvolta noi celule ale creierului, mai ales intr-o zona ca hipotalamusul. Dr. Gould a spus "Oamenii credeau ca pentru a stoca memoria dintr-o viata este nevoie de un creier stabil". "Daca celulele mor constant si se nasc altele noi, cum ar fi posibil aceast lucru?"

Totusi, Dr. Gould a fost convinsa de descoperirrile facute la alte specii. "De ce nu si la maimute?", s-a intrebat. Dr. Gage a spus ca si alti oameni de stiinta au inceput sa descopere regenerarea creierului la maimute, desi Dr. Gould este prima care si-a publicat descoperirile.

Rezultatele sunt "foarte provocatoare" a spus Dr Ronald McKay, seful laboratorului de biologie moleculara la Institutul National de Tulburari si Traume Neurologice din Bethesda. Ele au nascut o multime de alte intrebari. Cum se modifica rata de regenerara a celulelor nervoase pe masura ce maimutele sau oamenii imbatranesc? Ce controleaza aceasta rata? Cum poate aceasta rata de regenerare a celulelor nervoase sa reactioneze atât de rapid la stres?

Dr. Nottebohm are o alta lista de întrebari. Una dintre cele mai imperative este sa inteleaga de ce majoritatea celulelor noi par sa se afle in hipotalamus. Memoriile sunt stocate acolo saptamani sau luni de zile si apoi, par ca se muta in alta parte a creierului unde raman permanent. Astfel ca dr. Nottebohm a afirmat ca este posibil ca hipotalamusul sa aiba un "un spatiu de depozitare a memoriilor de uzura" care, atunci câns s-ar umple, s-ar putea sa ramâna fara spatiu de depozitare a altor memorii daca nu s-ar distruge cateva celule inlocuindu-le cu altele noi.

Cercetarile au ridicat problema daca celulele noi ale creierului cresc in alta parte decât în creier si, daca da, cum sa stimulam cresterea lor atunci cand creierul este lezat sau este necesara refacerea lui. Oamenii de stiinta au argumentat ca dovada data de victimele traumelor sau socurilor si de oamenii cu tulburari degenerative, cum este boala Aizhaimer indica ca, odata ce celulele creierului sunt pierdute, ele nu pot fi inlocuite. Dar dr. Nottebohm a spus ca problema ar putea fi ca tesutul cicatrizat împiedica reconectarile circuitelor din creier, iar nu ca nu se pot dezvolta noi celule. El a spus ca "Noi stim ca atunci când în creier ramâne tesut cicatrizat, el împiedica reconstituirea circuitelor din creier".

Dr. Gould a spus ca pacientii Alzheimer retin celulele imature care se dezvolta si devin noi celule ale hipotalamusului, dar ca pierd nervii cu care ar trebui sa se conecteze. Rezultatul este o deteriorare severa a memoriei.

Dr. Nottebohm a concluzionat ca noile descoperiri sugereaza ca refacerea creierului este o posibilitate. Si chiar daca noi celule ale creierului au fost gasite, pâna acum, numai în hipotalamus, aceasta "te îndeamna sa te întrebi "de ce nu si în alta parte?"

"Este uimitor", a spus Dr. Nottebohm.

Practica numita Chi Kung-ul intelepciunii dezvoltata de maestrul taoist Mantak Chia urmareste încarcarea creierului cu energie de calitate superioara, marind capacitatea de întelegere si întelepciunea.
Folosind puterea Surasul cosmic interior, practicantul invata cum sa lase creierul sa se odihneasca atunci cand nu este nevoie de el si sa foloseasca cel de-al doilea creier din abdomen, care este salasul constientei. Odata ce creierul din cap incepe sa se odihneasca si este golit de energia agitata, organele se umplu de Chi. Cu puterea Surasului cosmic interior, Chi-ul din organe se va transforma, iar acestea se vor umple de Chi pozitiv. Chi-ul transformat va umple apoi creierul cu un Chi superior cu ajutorul caruia se va dezvolta creierul si intelepciunea.
Dupa mii de ani de experimentari ale energiei fortei vitale, inteleptii taoisti au descoperit puterea Surasului interior si faptul ca energia poate fi inmagazinata in Tan Tien (abdomen) si in organe, iar nu in creier. Golind si ducand atentia mintii in jos, in Tan Tien si umpland Tan Tien-ul cu Chi-ul din creier, putem activa astfel constienta. Odata ce creierul nu mai este activ vor fi activate constienta din abdomen si constiinta din inima. Atunci cand mintea este golita, iar Tan Tien-ul plin, putem continua procesul prin golirea mintii in jos, catre organe, pe masura ce le suradem acestora. In acelasi timp mentinem constienta in Tan Tien. Incarcam si umplem creierul cu energia transformata a organelor respective. Cand creierul este plin de acest Chi de calitate superioara, ne putem deschide catre energia universala si, in consecinta, sa combinam Chi-ul propriu cu energia universala superioara lasand aceasta energie sa se multiplice. Repetam acest proces de cateva ori pana ce mintea se umple cu forta vitala de calitate superioara. Aceasta practica va deschide si va mari capacitatea de intelegere si intelepciunea.