PRIN PUTEREA SURASULUI INTERIOR

Mantak Chia, un maestru taoist bine cunoscut in intreaga lume, a facut dovada eficientei deosebite a practicilor sale energetice cu ocazia masuratorilor care s-au efectuat asupra sa la un institut din Viena.

“Este incredibil!”, a spus Gerhard H. Eggetsberger, biochimist si director tehnic al Institutului pentru Biocibernetica Aplicata si Cercetarea Feedback-ului din Viena. “Acest om este capabil sa schimbe rezistenta electrica a pielii intr-un moment de la 60 ohmi la 6080 ohmi si sa o coboare din nou – printr-un fel de reflex simpatic. Aceasta inseamna ca el se poate pur si simplu comuta de la nervul vag la nervul simpatic. Un corp neantrenat nu ar putea realiza niciodata o diferenta a rezistentei pielii tot asa de mare.

Noi dovedim in mod stiintific veridicitatea cunoasterii spirituale vechi de 6000 de ani!”

“Acest om” este maestrul Mantak Chia. El este de etnie chineza, nascut in Thailanda acum circa 55 de ani intr-o familie crestina si a crescut inconjurat de traditiile hinduse si budiste. In timpul studiilor universitare facute in Hong Kong, a intrat in legatura prima oara cu un maestru taoist. Fiind educat de diferiti maestri taoisti binecunoscuti, el insusi este acum maestru si autorul a numeroase carti. El preda taoismul in intreaga lume de mai mult de trei decenii. De foarte multe ori foloseste stiintele occidentale pentru a explica si a face dovada ca exercitiile energetice pe care le preda influenteaza corpul intr-un mod considerabil si ca acestea nu sunt doar folclor sau credinte superstitioase, ci instrumente foarte eficiente pentru promovarea sanatatii fizice si mentale si dezvoltarea fizica si mentala.

In toamna anului 1996 el a permis psihologilor din Los Angeles sa ii masoare electro-encefalograma. Rezultatele au fost uluitoare. In timpul practicarii unei anumite tehnici, creierul sau a produs nu numai unde Beta (care sunt caracteristice starii de veghe), ci si unde alfa si teta (care apar in mod normal doar in timpul unei meditatii profunde sau a unui somn profund), in timpul in care vorbea plin de vioiciune cu oamenii de stiinta. Cum este acest lucru posibil, sa fii pe deplin treaz si in acelasi timp sa faci anumite regiuni ale creierului sa doarma profund?

Oamenii de stiinta au fost la fel de surprinsi si de rezultatele testelor facute la Viena in Mai, 1997, unde a fost testat un set complet diferit de parametri, printre care si rezistenta electrica a pielii mentionata la inceputul articolului. Caracterul exceptional al acestor schimbari realizate in mod constient pot fi clarificate prin urmatoarea comparatie. Dupa sase luni de antrenament regulat cu un aparat biofeedback, un atlet bun va fi capabil sa isi mareasca sau sa diminueze rezistenta electrica a pielii in 10-15 minute de la 200 la 300 ohmi. Aceasta corespunde unei diferente intre o mana transpirand de emotie si o mana foarte uscata. Gerhard Eggetsberger afirma: “Dar rezistenta electrica a pielii de 6000 ohmi corespunde unei stari de incredibila apatie, pe cand o rezistenta de 60 ohmi inseamna o astfel de emotie excesiva incat majoritatea dintre noi am fi la un pas de atac de cord.”

“Energia sexuala este sacra!”, afirma maestrul Chia, facand opinie separata de multe traditii spirituale care neaga corpul. “Atunci cand suntem intr-o stare de excitatie, atunci cand facem dragoste, suntem in comuniune cu energia Universala si Divina. Insa majoritatea oamenilor nu mai stiu cum sa foloseasca aceasta energie in siguranta si in mod benefic – in special calugarii si calugaritele, care au mare nevoie de asemenea cunostinte.”

Majoritatea oamenilor cred ca exista doua alternative, nici una nefiind ideala. Mantak Chia: “Una din cele mai mari neintelegeri ale unor sisteme religioase este ca ele privesc sexul ca pe ceva negativ sau chiar diabolic si astfel ei incearca sa-l suprime. Energia sexuala reprezinta un sfert din totalul fortei vitale. Oamenii care neaga energia sexuala isi pot pierde bucuria de viata. Ei pot deveni o parte a fortei vitale Universale, Chi-ul, si se bucura de ea doar pana la un anumit nivel. Cealalta extrema, in acord cu taoismul, este sa te conectezi cu energia sexuala si o intensifici in interiorul corpului, ca apoi sa fie aruncata din nou prin orgasm, pierzandu-se astfel beneficiile pe care le poate aduce.

TRANSFORMAREA ENERGIEI SEXUALE

Modul de a evita pierderea energiei sexuale poate fi gasit in intelepciunea tantrica, care a fost pusa in practica de yoghinii taoisti timp de secole. In contrast cu traditia tantrica indiana, care intarzie momentul orgasmului, insa apoi permite sa se atinga culmea orgasmului, taoismul incearca sa evite aceasta complet. “Ceea ce este important este sa permiteti energiei sa circule, deci sa nu o pierdeti, ci sa o transformati. Asemenea apei care se vaporizeaza atunci cand este suficient de incalzita si care pune in miscare turbina unei centrale electrice daca este corect canalizata, practicile taoiste permit inceperea unui proces de transformare”, spune maestrul. Daca aceasta pare a fi o alta forma de negare, va reasigur: “Bucurati-va de sexualitatea dvs!”, va sfatuieste maestrul Chia, “dar invatati sa multiplicati energia orgasmica de zeci de ori, de sute de ori, de mii de ori si sa o folositi pentru propria dvs. dezvoltare!” Aceasta necesita disciplina, insa nu celibat. Dimpotriva, prin aceste practici orgasmele multiple devin posibile si pentru barbati. Pasiunea este multiplicata si nu apare starea de epuizare si de somnolenta imediat dupa incheierea actului sexual.

Al doilea principiu pe care taoismul pune accentul este legat de energia emotionala. “In ziua de azi emotiile sunt de obicei aruncate precum gunoiul”, explica maestrul taoist. “Prin aceasta noi nu ne cauzam doar daune, ci repetam aceeasi greseala pe care o facem in domeniul sexualitatii, dar la un alt nivel. Energiile pe care le-am putea folosi pentru propria dezvoltare se evapora nefolosite, slabindu-ne in acest fel. Iata modul de rezolvare a acestei probleme, conform spuselor lui Mantak Chia: “Taoismul va invata nu sa suprimati emotile, ci sa mentineti energia emotionala in interior cat mai des cu putinta si sa o transformati acolo. In acest fel “deseul energetic” poate fi transformat inapoi in energie neutra care sa fie la dispozitia dvs. Toate acestea formeaza fundamentul necesar pentru atingerea telurilor yogai taoiste. “Doar atunci cand energia sexuala este complet la dispozitia ta – iar nu invers – si cand ai o stare emotionala buna, adica esti complet relaxat, poti stabili o legatura cu Universul si profita de enormul potential al acestuia!”, clarifica maestrul Chia. Pentru a realiza primele doua etape cu succes, energia are nevoie de cai pe care sa circule si locuri unde sa poata fi inmagazinata. Prin aceasta un principiu de diviziune a muncii uitat de multi intra in actiune. Maestrul Chia: “Creierul este capabil sa genereze, sa canalizeze si sa deplaseze mari cantitati de energie, dar nu le poate inmagazina.” Aceasta poate fi observata, de exemplu, in traditiile care folosesc mult cantatul. Atunci cand sunt cantate mantrele, nivelul energetic creste, insa scade repede dupa aceea la nivelul anterior. Energia poate fi stocata in organe si in oase, in special in coloana vertebrala si, cu ajutorul tehnicilor taoiste, un incepator este capabil sa pastreze energia pe care o dezvolta, de exemplu, in timpul unei tabere de antrenament.

TRANSFORMAREA ENERGIEI

Practicantul taoist incepe sa intre in contact cu Divinul prin practicarea Orbitei microcosmice. Practicantii invata cum sa isi mareasca capacitatea de inmagazinare a energiei in asemenea masura incat ei pot primi informatii despre “Universul superior”. In acord cu maestrul Chia, taoismul acorda o atentie speciala executarii practicii intr-un ritm corect si lipsit de pericole. “Energia kundalini cu care lucram este foarte fierbinte. Daca este activata intr-un mod necontrolat si fara a fi bine pregatiti ea poate efectiv sa arda creierul sau sa cauzeze tulburari mentale. Noi lucram fara graba si intr-un ritm neprimejdios. Nu incercam sa facem incarcarea corpului cu energie, ci sa cream o cantitate de energie atat cat sa poata fi inmagazinata”. La nivelul de baza sunt sase practici diferite care servesc acestui scop:

· Orbita microcosmica. Prin exercitii fizice si mentale meridianele energetice interioare sunt activate, curatate si antrenate pentru ca energia sexuala, emotionala sau a organelor sa poate circula tot timpul si sa nu stagneze nicaieri. Meridianele corespund binecunoscutelor meridiane din acupunctura.

· Cele sase sunete vindecatoare. Primele cinci sunete detoxifica organele si le reda starea de sanatate si frecventa de vibratie corespunzatoare fiecaruia. Aceasta furnizeaza o absorbtie si o digestie ideala a tuturor elementelor nutritive. (Daca un organ nu vibreaza la frecventa corespunzatoare apar blocajele care pot duce in timp la tulburari somatice.) Cel de-al saselea sunet vindecator echilibreaza energiile calda si rece din corp.

· Surasul interior, in care practicantul surade diferitelor zone ale corpului – organe, glande si creier – si le incarca cu energie pozitiva. Aceasta ajuta la transformarea emotiilor negative si asigura o circulatie ritmica a energiilor Yin si Yang (acest lucru va fi explicat mai tarziu in articol).

· Tehnicile speciale de respiratie ajuta la ghidarea constienta a fortei vitale, la mentinerea acesteia intr-o stare de circulatie neintrerupta, la localizarea si eliminarea blocajelor.

· Chi Kung-ul Camasii de fier este un sistem special de exercitii care face posibila absorbirea energiei la nivelul maduvei osoase. (Mantak Chia: “Este precum crearea unei camasi de fier care intareste si protejeaza corpul.”)

· Tai Chi-l ajuta nu doar la dezvoltarea si ghidarea energiei, ci si la echilibrarea si distribuirea acesteia in mod egal in toate meridianele.

Maestrul Chia explica care sunt scopurile sistemului taoist folosind ca exemplu Tai Chi-ul:

“Intregul secret consta in pastrarea echilibrului intre Yin si Yang. Multi oameni care se relaxeaza raman doar in starea pasiva si mult prea adesea Tai Chi-ul este predat in acest mod. Dar in realitate, el este o alternanta intre fazele Yin si Yang, intre relaxare si activitate, intre sistemul nervos parasimpatic si sistemul nervos simpatic. Acest fapt este foarte important deoarece ambele elemente sunt componente ale potentialului uman si avem nevoie de ambele pentru a ne putea controla viata. Altfel am fi incompleti.”

Mantak Chia este capabil sa treaca de la faza de Yin extrem la cea de Yang extrem. Acest fapt a fost demonstrat in mod obiectiv in testele mentionate mai devreme. In taoism, trezirea acestei capacitati nu are loc din ratiuni egocentrice si nu este doar un antrenament al starilor de inalta constiinta. Politica religioasa a sistemului taoist este sa evite ca oamenii sa ramana dependenti unii de altii – chiar daca acesti altii sunt gurusi “foarte evoluati” – si sa ii conduca spre libertate si independenta. Scopul nu este un taram ceresc imaginar. Maestrul Chia afirma: “In alte sisteme, in budism, de exemplu, unde se practica foarte multe incantatii, sau in biserici, unde punctul central il reprezinta rugaciunea, adeptii sunt orientati in principal asupra primirii energiei de tip Yin. Ei se deschid catre energia cosmica in timpul rugaciunii, insa nu invata niciodata cum sa o inmagazineze si nici cum sa o foloseasca in mod activ in vietile lor. Atunci cand sfarsesc rugaciunea, Chi-ul se disipa. Daca este o cerere constanta pentru renuntare, predare si fara Ego, fara a face un efort pentru a echilibra acest lucru, ei pot fi usor dominati de gurusi, maestri sau lideri religiosi. Ei fac fata cu greu emotiilor care apar in viata de zi cu zi. Taoismul subliniaza cat este de important ca omul sa se poata intretine singur si sa nu depinda de actele de caritate. In aceasta afirmatie devine evidenta ideea de a accepta si a iubi viata aici, pe Pamant. Maestrul Chia pur si simplu surade oamenilor care blameaza lumea datorita credintelor lor ezoterice. „Din nefericire, exista inca multe invataturi care privesc aceasta viata ca pe o pregatire laborioasa pentru presupusa viata „adevarata” in „rai”. Aceste sisteme, al caror tel este de a atinge nivele superioare, nu apreciaza corpul. Ele nu vor sa-si asume responsabilitati in aceasta lume. In unele cazuri extreme oamenii nu mai fac aproape nimic altceva decat sa stea si sa astepte OZN-urile pentru a-i lua de aici. In contrast, taoismul afirma: „Lumea este minunata; noi ar trebui sa o pastram. "Hai sa facem din ea raiul nostru!” Primul scop, asadar, este de a ne fortifica si de a pastra corpul pentru a valorifica si a ne bucura de energia sexuala si pentru a munci aici, pe Pamant.

Doar prin aceasta tranzitia catre o alta lume devine posibila. Bineinteles ca taoismul, ca si alte traditii si metode spirituale, proiecteaza energia catre Univers (Dumnezeu, cosmos), insa apoi, printr-un schimb ritmic, energia este luata inapoi si inmagazinata in corp, astfel incat sa poata fi folosita in aceasta lume. “Nu este ca in unele religii sau ca in regatele antice, in care obiectul la care oamenii se inchinau primeste toata energia. Noi ne conectam la aceasta energie, iar apoi o aducem in noi pentru a o constientiza in intregime”, explica Maestrul Chia.

INDEPENDENTA FATA DE TOTI GURUSII

Practicile taoiste fac ca discipolul sa devina independent. Iar asta nu are nimic de-a face cu maestrul Chia, exceptand faptul ca este un profesor literalmente bine intentionat; este o caracteristica proprie sistemului: “Majoritatea oamenilor sunt dependenti”, afirma maestrul, deoarece ei nu invata niciodata cum sa lucreze cu propria lor energie. In consecinta ei trebuie fie sa o suprime, fie sa o iroseasca, iar acesta este motivul pentru care sunt prinsi in diferite sisteme. Este asemenea unui tigru care a uitat cum sa vaneze pentru ca traieste intr-o gradina zoologica si daca ar fi dus in jungla ar muri de foame”. Daca o persoana este capabila sa-si lase sentimentele si energia sexuala sa se manifeste fara sa intervina in nici un fel asupra lor, atunci au obtinut foarte multa libertate. Daca, pe langa acestea, persoana invata cum sa stabileasca o legatura cu Universul, nu poate fi manipulata de nici un fel de biserica. Maestrul Chia: “Este asa cum a spus Iisus si chiar si Mahomed: «Nu ai nevoie de mine! Poti sa fi in comuniune directa cu Dumnezeu. »”

Independenta se stabileste pe baza propriei voci interioare. In taoism, practicantul se straduieste sa adune suficient de multa energie in creier pentru ca adevarata cunoastere si intelepciune sa poata salaslui acolo. Acest lucru nu are nimic de-a face cu numarul de carti pe care l-ati citit, ci cu a fi in stransa comuniune cu natura si Universul. Daca vocea interioara este sincera, puteti fi in stransa legatura cu adevarul, legatura care este incoruptibila. “Daca aveti aceasta legatura, veti sti daca cineva va va spune adevarul sau nu in acelasi mod in care animalele stiu ce sa manance si ce nu. Cand ati atins aceasta stare, puteti fi deschisi catre toate sistemele si sa descoperiti daca exista ceva in ele care sa va fie folositor. Nu mai sunteti in pericolul de a fi dusi pe cai gresite de convingerile false ale altora.

REZULTATELE SPECTACULOASE ALE SISTEMULUI TAO VINDECATOR

Nu s-a mai facut niciodata inainte o masuratoare de acest gen la Institutul pentru Biocibernetica din Viena. Gerhard H. Eggetsberger, conducatorul institutului: “Practicile taoiste sunt primul sistem intalnit pe care vi-l pot recomanda pe deplin”. Masuratorile asa-numitelor potentiale ultralente sau, mai simplu, circulatia interna a energiilor din corp, in care este implicata claritatea, eficienta, sanatatea, reflexele, calitatea experientelor sexuale si numeroase alte fenomene fizice, au aratat rezultate extrem de ridicate atunci cand maestrul Chia practica meditatia. Potentialele ambelor emisfere ale creierului au crescut de la exercitiul de inceput, Surasul interior, si pana la ultimul exercitiu, Ridicarea orgasmica. Este remarcabil mai ales faptul ca potentialele ambelor emisfere ale creierului au inceput sa se sincronizeze in timpul acestui proces. Gerhard Eggetsberger: ”pare a fi un fel de program biologic. Dupa o anumita cantitate de energie, ambele emisfere se echilibreaza automat, ca si cum potentialele umane se dezvaluie abia acum. Odata ce este atins un anumit nivel energetic, pe care maestrul Chia il poate depasi cu mult, modificarile la nivel fizic devin indiscutabile: se formeaza noi sinapse, ceea ce corespunde, din nou, unei capacitati considerabil crescute a creierului.” Se poate presupune ca acesta este nivelul de care vorbeste Mantak Chia atunci cand afirma ca se stabileste o legatura cu cosmosul odata ce o anumita cantitate de energie a fost creata in creier, iar aceasta trezeste cunoasterea interioara si intelepciunea.

O alta descoperire: oriunde Mantak Chia isi trimite energia in corp aducand constienta in acea zona, potentialele cresc imediat cu o cantitate masurabila. Si nu doar el este cel ce poate face acest lucru. In timpul unei serii de teste cu discipolii sai, si ei au obtinut rezultate semnificative. Marele succes al tehnicii de Vindecare cosmica, care consta dintr-o vizualizare ghidata in corp si o transmisie de energie prin vindecator, a fost si el confirmat de teste. Conducatorul institutului, dr. Eggetsberger a concluzionat rezultatele unui tratament pe care Jens Christian, un medic din Münich l-a primit: “De fiecare data cand Maestrul Chia folosea tehnica, “centrul gatului se deschi-dea”. Potentialul glandei tiroide crestea, chiar daca persoana pe care am testat-o se afla intr-o stare de relaxare. Acest lucru nu se intampla niciodata in mod normal. Ceea ce inseamna ca o persoana care practica Yoga taoista este capabila sa invete in cateva ore, de exemplu, cu ajutorul aparatelor de biofeedback, cum sa isi controleze sistemul endocrin si, in consecinta, elementele fundamentale ale imunitatii. Ce uluitor!”

Un alt aspect interesant care se poate vedea prin compararea practicantilor taoisti cu cei de yoga kundalini: rezultatele doctorului Eggetsberger arata ca ambele grupe stiu cum sa influenteze energia din corpurile lor intr-un grad uimitor. “Yoghinii isi contracta energia in creier si o mentin acolo timp de 10 ore sau chiar mai mult, creand astfel transmutatii de durata in structura creierului, adica nivele superioare de constiinta care dureaza. Acesta nu pare a fi scopul taoismului. Potentialele sunt create in creier, insa sunt ghidate inapoi in corp pentru a fi inmagazinate acolo. Dupa parerea mea, o combinatie a celor doua sisteme ar fi cea mai buna solutie deoarece, cu cat se poate mentine acest nivel energetic mai mult, cu atat cresterea spirituala poate fi mai mare. Insa, pe de alta parte, pot apare perturbari ce duc, in final, la epuizarea corpului si care ar fi putut fi prevenite daca practicantul ar fi invatat cum sa directioneze energia in corp”.

Extras din: Esotera, August 1997