TAO - ARMONIE INTRE TRUP SI SUFLET, PRIN CULTIVAREA IUBIRII

5 octombrie 2002 - articol din "Evenimentul"

de vorba cu dl Adrian Cranta, psiholog, instructor Tao

- Dle Cranta, peste o saptamina incepeti, in premiera la Iasi, cursuri de Tao. Ce este, de fapt, taoismul?

- Un mod de viata. Este calea naturii, a Universului. Exista trei sisteme de legi: legile religioase si ale statului, care s-au schimbat in timp, si legile Universului, care au fost, sint si vor fi aceleasi. Ele ne invata cum sa ne armonizam fiinta prin legaturi si schimburi cu natura.

- De ce ati ales Tao si nu yoga?

- Yoga cere conditii speciale si sint foarte multe interdictii, pe cind in Tao totul este lejer. Ideea lui Tao este sa te realizezi atit pe plan spiritual cit si material. Asa cum omul nu poate sa separe dragostea, iubirea din inima, fata de sex, planul spiritual si cel material nu pot fi separate. Cind oferi sotiei sau partenerei numai iubire din inima sau numai sex, ea va fi nemultumita, pentru ca ambele sint o extrema. Trebuie sa existe o armonie, pentru ca asa este si in natura.

- Cum se poate ajunge, practicind Tao, la un echilibru intre iubirea din inima si iubirea carnala?

- Prin cultivarea energiei vietii, care, in Tao, este energia sexuala. Cind aceasta energie este in echilibru, atunci se spune ca omul este in acord cu natura, asa cum apa si cu focul lucreaza numai in anumite conditii: daca este apa prea multa se stinge focul, iar daca este foc prea mare, se evapora apa. De aceea, Tao priveste sexualitatea ca origine a vietii. De fapt, la ora actuala, psihologia defineste sexualitatea ca o latura foarte importanta in crearea personalitatii si in exprimarea ei.

- Multi neglijeaza acest lucru...

- In Tao exista o vorba: cind esti tinar, nu stii; cind esti adult rizi; cind esti matur, ai vrea dar n-ai timp; iar cind esti batrin, ai vrea sa te apuci sa practici Tao, dar nu mai ai cu ce! Este bine ca omul sa inceapa sa sape izvorul, fintina atunci cind inca nu-i este sete. Este bine sa-si cultive energia sexuala si cea a iubirii atunci cind le are din abundenta. Daca sapa fintina cind ii este sete, s-ar putea sa fie tirziu.

- Care sint limitele acestei cultivarii a iubirii prin sexualitate in Tao?

- Scopul nu este sexualitatea in sine. Sexul este ca si banul - un mijloc. Insa multi il vad ca un scop. Oamenii, foarte multi dintre ei, nu stiu sa faca dragoste.

- Ce recomanda taoismul?

- Barbatul este foc, se aprinde repede si se stinge repede. Femeia este apa, se incalzeste greu si se raceste si mai greu. De aceea, focul trebuie sa fie destul de temperat, pina cind apa da in clocot. In momentul cind apa clocoteste si apare aburul, atunci se poate spune ca a aparut acea stare de echilibru. Actul sexual nu este o descarcare fiziologica. Nu asta satura, ci sufletul, trairea care are loc si schimbul de energii din timpul actului sexual. Tot secretul in Tao este controlul asupra acestor energii, care sint recirculate prin corp, ceea ce detensioneaza zona genitala. Dragostea este un proces de multiplicare: inmulteste ceea ce pui tu in acel moment. Daca iubesti, iubirea va fi si mai intensa, iar daca esti furios, furia devine si mai mare...

Costel Iacob