CELE OPT RAMURI ALE LUI TAO CA ARTE ALE CHI-ULUI

Informatiile despre cele opt ramuri ale artelor si stiintelor lui Tao care folosesc Chi-ul se raspandesc ca vantul. Chi (altfel scris qi sau ki) inseamna respiratia divina sau forta vitala. Chi-ul este un element intalnit in mod obisnuit in multe arte antice ale lui Tao din China. Primele doua ramuri sunt cunoscute sub numele de Chi Kung ("arta de stapanire a energiei") si Nei Kung ("cultivarea mintii interioare"). Acestea sunt asemenea bunicilor pentru artele energetice ale Noii Ere si ale celorlalte sase ramuri. Ele sunt implicate in medicina chineza: acupunctura, masaj Chi sau masaj energetic (Tui-na si Chi Nei Tsang), fitoterapie si dieta si in artele martiale (Tai Chi, Ba Gua, Kung Fu). Alte ramuri includ Feng Shui (stiinta Chi-ului din mediul inconjurator), sexologie si astrologie (stiinta Chi-ului cosmic). Tao s-a raspandit in intreaga Asie devenind Aikido, presopunctura, Shiatsu si mii de alte forme de vindecare.
Tao inseamna calea naturala. Este o interpretare foarte logica si intemeiata a Divinului. La inceput nu a fost o religie, desi unele secte taoiste s-au format in jurul ideilor acestuia. Este mai degraba o stiinta spirituala. Acesti taoisti nu se bazeaza pe preotime pentru a spune oamenilor in ce sa creada sau cum sa se vindece. Ei sustin ca oricui, atunci cand se relaxeaza si se pune in acord cu circulatia propriului Chi, i se vor revela darurile sale naturale cu aceeasi certitudine cu care florile infloresc primavara.
Insa chiar si florile cresc mai bine atunci cand au apa si soare. Astfel taoistii isi "cultiva" propriul "corp energetic" si propriul "corp spiritual" in acelasi mod in care un gradinar isi ingrijeste plantele sale favorite. Acesta este secretul sanatatii si prosperitatii. Orice metoda care cultiva aceasta este o arta a Chi-ului.

I CHING, YIN-YANG SI CORPUL ENERGETIC

Chinezii au folosit I Ching-ul pentru a trasa arhetipurile universale ale circularii energiei in natura folosind grila Yin-Yang ale polaritatilor negativ-pozitiv care vibreaza in jurul unui punct neutru. Fizica moderna confirma acest model prin structura electron-proton-neutron a materiei. Insa stiinta se afla la ani lumina in urma anticilor taoisti in a intelege constienta ca fiind inteligenta care controleaza din spatele acestor trei forte ale Yang-ului (polul pozitiv), Yin-ului (polul negativ) si Yuan-ului (axa neutra sau originara de circulare a Chi-ului). Chinezii au descoperit o modalitate de a trasa circuitul Chi-ului atunci cand se transforma din esenta sexuala/corporala (Jing) in inteligenta/minte (Shen). Ei au vazut cu ochiul mintii canalele energetice sau meridianele care leaga corpul fizic finit cu oceanul infinit al spiritului divin. Asadar, stiinta lui Tao nu este una vaga, ci una foarte sistematica, care trezeste interesul oamenilor de stiinta occidentali. Iata de ce acupunctura are un asemenea succes in medicina occidentala. Si, cu toate acestea, Tao se bazeaza foarte mult si pe intuitie, atragand astfel artistii si cautatorii spirituali. Un artist in Chi Kung ar putea folosi pictura, caligrafia, miscarile corpului sau muzica sub forma de mediu de transmitere a fluxului de Chi. Acest arhetip Yin-Yang defineste toate relatiile si este aplicabil si in psihologia vestica. O metoda puternica de stapanire a vietii emotionale este cea denumita Cele sase sunete vindecatoare. Prin aceasta se elibereaza toxinele si Chi-ul emotiilor blocate in diferite organe. Cultivarea Jing-ului (energia sexuala) este o alta arta placuta si puternica care poate imbunatati viata.
Tao al psihologiei aprofundate este un uimitor antrenament al mintii. Practici precum Fuziunea celor cinci elemente dizolva energetic hemoragiile sau tensiunile profunde la care nu este usor de ajuns prin metoda psihoterapiei prin conversatie. De peste 8000 de ani aceste metode s-au dovedit eficiente in reducerea stresului, vindecarea bolilor si raspandirea bucuriei, beatitudinii si iluminarii.


ALCHIMIA: STIINTA TRANSFORMARII PROPRII

Multi oameni intreaba ce este Alchimia taoista. Este stiinta propriei transformari. Transformarea sexualitatii (Jing-ului) in Chi, a Chi-ului in spirit (Shen) si a spiritului in Wu Chi, supremul necunoscut. Ca si alchimia vestica, ea transforma "plumbul" din corpul si mintea nerafinate, gandurile si dorintele apasatoare in "aur", un corp de lumina auriu, corpul spiritual.
Calea taoista de creare a unui corp de lumina auriu este un secret foarte bine pazit. Multi vad Lumina fie prin meditatie, fie in experienta dinaintea mortii, insa pentru a captura esenta Luminii si a o mentine un timp in forma corpului uman nu este usor. Punctul central al Alchimiei interne este formarea unui corp Yang de Lumina solida cat timp omul mai este in viata. Acest lucru nu trebuie confundat cu experientele iesirii din corp sau din timpul somnului, foarte populare in ziua de astazi. Acelea sunt metode ale corpului Yin, foarte fascinante, insa, din nefericire, corpul energetic Yin nu va supravietui dupa moarte.
Taoistii au petrecut 8000 de ani dezvoltand cele sapte formule alchimice ale nemuririi. Acestea sunt "nestematele coroanei" civilizatiei chineze. Universal Tao este un sistem care preda pe scara larga aceste formule alchimice sacre care accelereaza dezvoltarea naturala a omului. Fiecare persoana are o cale unica. Ea se numeste Viata. Alchimia va ofera o metoda practica pentru a va dezvolta cat de mult este posibil in aceasta viata.
Cu ce se distinge meditatia alchimica taoista de celelalte cai? Ea ofera o valoare unica corpului uman. In timp ce altele sunt preocupate cautand sa iasa afara din corp, taoistii sunt preocupati in a ajunge si mai mult in interiorul propriului corp. Noi adunam si rafinam esentele sexuale, emotionale si ale organelor vitale din corp pentru ca, ulterior, sa hranim corpurile energetice subtile. Prin aceasta se cladeste puterea interioara si ajungem in echilibru si armonie cu lumea. Aceasta cale este foarte diferita de scolile de iluminare a mintii. Si este cu mult mai placuta pentru ca nu trebuie sa va simtiti vinovat pentru faptul ca aveti un corp, ci sa va bucurati de ceea ce ii revine in mod natural.

STIINTA ENERGETICII UMANE A SECOLULUI XXI

Sunteti sceptic chiar si in existenta Chi-ului? Pana la urma, este invizibil, dificil de masurat. Insa la fel este si mintea umana. Mintea dvs. este invizibila si imposibil de masurat si cu toate acestea credeti ca o puteti educa. Nu este acesta motivul pentru care mergeti la scoala? Ganditi-va doar ca Chi-ul este o matrice functionala a mintii. Geniul Chi Kung-ului consta in folosirea metodelor fizice, a respiratiei si a mintii pentru a regla circulatia Chi-ului. Chi Kung-ul va ajuta sa simtiti Chi-ul cu usurinta.
Corpul energetic este o retea invizibila de meridiane prin care circula Chi-ul. Inteligenta ereditara (vocea interioara) modeleaza acest Chi intr-un corp fizic, in sentimente, impulsuri sexuale, ganduri, in cele mai mari intuitii, in orice. Chi-ul este inteligenta care controleaza dezvoltarea genetica.
Iata de ce mii de oameni obtin vindecari miraculoase prin Chi Kung, chiar si dupa ce doctorii au declarat ca nu mai au mult de trait sau ca sunt condamnati la boala incurabila pe viata. Sunt sute de studii stiintifice care demonstreaza ca Chi Kung-ul ajuta efectiv la orice fel de boala, de la artrita la cancer. In spitalele de Qigong chinezesti am vazut anul trecut multe cazuri de oameni vindecati de boli "incurabile".

CHI KUNG: MUNCITII INTR-UN MOD INTELIGENT, NU DIN GREU

Puteti invata un set scurt de Chi Kung intr-o ora si apoi sa simtiti Chi-ul "inflorind si desavarsindu-se" dupa o perioada de practica de cativa ani. Seturi diferite de Chi Kung influenteaza diferite meridiane energetice si astfel se produc efecte diferite asupra starii de sanatate si de prosperitate. Se invata cu placere, sunt usor de practicat. Pot fi realizate stand in picioare, asezat, intins sau in mers. Scopul NU este de a transpira si de a face muschi. In acel caz ar trebui sa alimentati si sa exersati acei muschi proeminenti caci, daca nu, se vor lasa. Este mult mai usor sa deplasezi Chi-ul, iar Chi-ul este precum un combustibil care circula prin muschi, nervi si in sistemul imunitar. Asa ceva pot practica oamenii de toate varstele, chiar si cei aflati in scaune cu rotile!
Un privitor din exterior al practicii dvs. ar putea crede ca doar trasati incet cu bratele niste cercuri in aer sau ca stati linistit cu un zambet de fericire stupid pe fata. Chi Kung-ul este insa un antrenament diferit de aceasta. Uitati de proverbul "nici o victorie fara durere". Chi Kung-ul este o metoda de a munci intr-un mod inteligent, nu din greu. Rezultatul este ca nu aratati doar mai sanatos, ci va simtiti mai radiant si viata de zi cu zi decurge cu mai putin efort. Si aceasta pentru ca tipul de Chi care circula in corpul si in aura dvs. magnetizeaza efectiv oamenii si evenimentele din jurul dvs. - fara transpiratie, durere sau lupta.
Paradigma luptei si a unei mari batalii pentru invingerea bolii sau a problemelor vietii este modelul vechi, cel mai potrivit de aruncat la cosul de gunoi al secolului XX. Probabil ca lupta si stresul au cauzat boala sau problema dvs. de viata. Organizatia Mondiala a Sanatatii din cadrul Natiunilor Unite raporteaza ca 70% din bolile din lume au legatura cu stresul.
Oamenii pur si simplu isi "ingheata" corpul energetic (reactia la stres) intr-o incercare subconstienta de incetinire a ritmului schimbarilor. Boala stresului rezultata este o epidemie reala care ameninta viata pe planeta Pamant. Putem noi schimba aceasta?


CINE PRACTICA CHI KUNG?

Toti cei care practica Chi Kung sunt de acord ca acesta este o practica datatoare de putere, atragand astfel un amestec fascinant de oameni talentati.
Energoterapeuti si terapeuti de toate felurile practica Chi Kung, incluzand terapeutii prin masaj, acupunctorii, psihoterapeutii si chiropracticienii. Atrage artisti axati pe miscare - din yoga, dans, Tai Chi si alte arte martiale.
Cei ce mediteaza vin aici, indiferent de calea spirituala pe care o urmeaza, nerabdatori sa treaca dincolo de iluminarea mintii, sa renunte la ce nu este bun pentru a obtine o intelegere deplina a corpului-mintii-naturii-Tao.
Iubitori ai naturii care doresc sa invete sa "vorbeasca" limbajul tacut al Chi-ului animalelor, copacilor, florilor, muntilor si raurilor sau sa auda muzica soarelui, lunii si stelelor. Romanticii cauta o modalitate in care sa adune esenta orgasmica a spiritualitatii lor. Oamenii de afaceri care cauta sa se mentina sanatosi si plini de creativitate.
Unii oameni, slabiti de stres si boala, cauta un sprijin plin de iubire si o modalitate practica de a putea sa se autovindece. Sunt oameni care scapa din ecranele calculatoarelor lor; altii sunt refugiati de claustrofobia obisnuita. Cu totii doresc sa intalneasca prieteni cu energii superioare, sa realizeze un antrenament de o calitate superioara. Si obtin toate acestea studiind sistemul Universal Tao creat de maestrul Mantak Chia. Practicile din sistemul Universal Healing Tao deriva din tehnicile antice care, la randul lor, au fost desprinse din procesele naturii. Ele au fost adunate si integrate intr-un sistem coerent si accesibil in scopul obtinerii unei sanatati maxime din toate punctele de vedere. Universal Tao nu este o religie si nu pretinde crezul in zeitati. Tehnicile lucreaza direct cu forta vitala, denumita Chi, care circula in sistemul de meridiane al corpului. Universal Tao are scopul de a readuce omul intr-o conditie de armonie cu fortele naturii. Metoda maestrului Mantak Chia este directa si practica. S-au investit peste 35 de ani in dezvoltarea si perfectionarea tehnicilor pentru a se transmite cat mai clar si eficient aceste discipline traditionale practicantilor din Occident. Accentul este pus intotdeauna pe stapanirea practicii reale. Sistemul Universal Tao include un set complet de practici divizat in patru ramuri (emotional, fizic, energetic si spiritual). In toate invataturile maestrului Mantak Chia, accentul se pune intotdeauna pe practica si pe aplicabilitatea detaliata a tuturor nivelelor de disciplina taoiste in toate domeniile vietii.