8) Tao Yin

 

In vremurile de demult, cand oamenii inca traiau aproape de natura, caldura eliminata de corp era absorbita de Pamant sau de lemn. In zilele de azi, mediul artificial in care traim nu ne permite o astfel de descarcare. Caldura este din ce in ce mai mult blocata in corp, ducand la supraincalzirea si vatamarea organelor interne. Aceasta poate cauza diferite boli, incluzand atacurile de inima.
Exercitiile stand asezat si intins ale Tao Yin-ului reprezinta un set de pozitii, exercitii de respiratie si meditatie care sunt menite sa scoata caldura excesiva din corp. Ele intind, detoxifiaza si revitalizeaza muschii si tendoanele. In timpul perioadei de relaxare care urmeaza fazei active de miscare si intindere, practicantul ghideaza Chi-ul cu ajutorul respiratiei spre zona corpului exersata. Aceasta faza Yin a practicii elimina caldura si deschide muschii, tendoanele, ligamentele si articulatiile care sunt implicate in postura.
In general, combinarea fazelor active si pasive ale practicii corecteaza pozitia coloanei vertebrale, tendoanelor, ligamentelor, muschilor si diafragmei, iar aceasta se obtine intr-un mod in care nu poate fi obtinut din pozitiile stand in picioare sau in miscare. O sedinta de practica echilibrata deschide circulatia Chi-ului prin toate meridianele corpului, elimina toxinele si tensiunea din intregul corp si genereaza o senzatie profunda de relaxare, pace si calm, corpul fiind, in acelasi timp, foarte bine energizat.
In particular, Tao Yin se focalizeaza in special asupra muschiului psoas datorita rolului sau central in corp. Muschiul psoas face legatura intre solduri, coloana vertebrala si picioare si le pune in miscare; toate miscarile de Tai Chi Chi Kung sunt generate de muschiul psoas. Rinichii sunt conectati cu muschiul psoas, iar nervii il pun in miscare din spate. In timp ce exerseaza Tao Yin, practicantul antreneaza, de asemenea, cel de-al doilea creier din abdomen, care reprezinta pentru corp centrul de coordonare si de control al constientei. Practicarea Tao Yin-ului este foarte folositoare in practica Camasii de fier si a Tai Chi Chi Kung-ului.